Fysioterapia ja Kuntoutus Blogi

20. elokuuta 2018 10.25

Neljännen ja viidennen kaularangan nikaman murtumaluksaatio ja täydellinen tetraplegia heinäkuun 20. päivänä 2016 sattuneessa tapaturmassa oli Jarin diagnoosi. Musertava tuomio, jossa kuitenkin oli vielä siinä vaiheessa tärkeä toivon siemen. Jos jotain liikettä palautuisi, selkäydinhän ei ollut leikkaantunut kokonaan poikki. Edessä oli pitkä leikkaus ja kolmen kuukauden tehohoitojakso Töölön sairaalassa. Ja raskas kuntoutuminen kriittisessä tilassa olevasta sairaalapotilaasta oman perheen luokse, takaisin kotiin.

Töölön sairaalan teho-osaston hoito oli ensiluokkaista. Tärkein tavoite oli ensin pitää potilas hengissä ja taata elintoiminnot sekä myöhemmin käynnistää hiljalleen toipumisprosessi. Osastolla kävi myös fysioterapeutti, mutta mahdollisuudet kuntouttaa olivat vielä Jarin tilasta johtuen hyvin rajalliset.

Iso etappi oli Jarin siirtyminen sairaalasta kuntoutuslaitokseen, Validian Synapsia-taloon. Muutos oli vaikea. Jo tutuksi tulleet ihmiset vaihtuivat uusiin ja vieraisiin ja päiviin tuli täysin uusi rytmi.

Kolmen kuukauden tehohoito ja liikkumattomuus sekä vahva lääkitys ja huono ruokahalu tekivät kuntoutuksen päivärytmin vaikeaksi. Aamuisin Jarin oli vaikea kestää ylösnousua ja pyörätuolissa istumisen opettelu oli raskasta. Kivut olivat kovat ja tragedia oli musertanut myös henkisesti. Ensimmäistä kuntoutusta olikin jo ihan lähtö oman huoneen ulkopuolelle ja syöminen kuntoutuslaitoksen ruokalassa.

Taito kohdata tragedian kokenut ihminen

Puolen vuoden kuntoutuksessa suurin tuki löytyi laitoksen fyssareista sekä läheiseksi tulleista hoitajista. Ihmisistä, joilla oli taito kohdata kuntoutuja. Tärkeintä on, että kuntoutuja nähdään kokonaisuutena. Niin moni asia vaikuttaa toiseen ja ihmistä ei voi eritellä pieniksi osasiksi. Hyvien hoitajien empaattisuus ja kokemus ja fysioterapeuttien taito kohdata raskaan tragedian kokenut ihminen auttoivat eteenpäin.

Toki välillä oli ongelmiakin. Vuoropuhelu eri toimijoiden kanssa ei aina toiminut ja osalla hoitajista oli keskenään vahvasti ristikkäisiä mielipiteitä. Etukäteen puhuttiin myös, että kuntoutuksessa otetaan huomioon koko perhe, mutta siihen eivät resurssit riittäneet.

Jakson lopulla Jari oli päässyt jo hyvin tottumaan tiukkaan kuntoutusrytmiin. Oli fysioterapiaa, puheterapiaa, toimintaterapiaa, lääkäri ja psykologi – monenlaisia ammattilaisia. Suurin pudotus ja ihan totaalinen floppi tapahtui seuraavassa käänteessä, palvelutaloon siirtymisessä.

Kuka ymmärtäisi kuntoutuksen kokonaisuutta?

Jarin huonoksi onneksi siirto osui loma-aikaan. Tieto ei kulkenut ennakkoon ja asioita oli myös jäänyt hoitamatta. Jari putosi totaalisesti tyhjän päälle. Kaikki tuki, mitä oli ollut, loppui kuin seinään - myös fysioterapia kahdeksi viikoksi. Palvelutalossa oli liian vähän henkilökuntaa ja Jarin kaltainen asukas, joka tarvitsee apua kaikissa toimissa, ei todellakaan olisi voinut tämäntyyppisessä talossa asua. Kaikki pitkä kuntoutus, joka oli tehty, tuntui kuin valuvan hukkaan. Jarin tila otti reilusti takapakkia niin fyysisesti kuin henkisestikin.

Tässä vaiheessa oli tunne, että kukaan ei pysty auttamaan kokonaisuudessa eikä edes ymmärrä sitä. Paperihommia oli valtavasti ja erilaisia hakemuksia. Lopulta pelastukseksi tuli Kynnys ry, jonka työntekijät auttoivat Jaria ja koko perhettämme.

Vuosi ja kolme kuukautta loukkaantumisesta Jari pääsi vihdoin kotiin. Rintamamiestalo oli myyty, mutta tilalle löytyi kynnyksetön ja riittävän avara kerrostalokoti, jossa sähköpyörätuolilla liikkuminen on mahdollista.

Fysioterapiaa on pari kertaa viikossa ja se on pelastus. Ilman ammattilaisten taitoa ja apua kivut kasvaisivat liian suuriksi. Nyt uudenlainen normaali elämä on mahdollista. Jarin henkilökohtaisille avustajille on myös opetettu jumppaliikkeitä ja asentohoitoja, joilla oloa voi helpottaa. Yksi iso apu on ollut myös hierova nojatuoli, jonka hankimme Jarille. Siinä saa hyvin liikettä joka puolelle kehoa.

Elämän mielekkyys kehon kuntoutustakin isompi asia

Keho ja sen kuntoutus on yksi iso asia, mutta sitä suurempi on mieli ja elämän mielekkyys. Perhe ja ystävät, mutta myös työ. Jaria ajaa iso voima eteenpäin. Vaikka alussa kantanut toivo hermojen ja liikkeen palautumisesta hiipui, niin Jari kehitteli uusia tavoitteita. Kevään kiersimme hänen ideoimallaan FreeTrampoline SM-kisakiertueella. Jari halusi päästä paikan päälle kaikkiin kisoihin ja kiersi lopulta yhdeksän kaupunkia ympäri Suomen. Se oli tärkeä etappi. Matkat eivät olleet helppoja, mutta ne onnistuivat. Pisimmillä reissuilla oli mukana avustaja, joka on fysioterapeutti. Hänen ansiostaan pitkätkin junamatkat mahdollistuivat.

Lisää haaveita on toteutunut myös syksyllä. Oma sali on juuri auennut Helsinkiin. Liikunta on aina ollut Jarin intohimo. Nyt hän jakaa tietoaan muille. Murheelliselta tuntuu, että hän ei itse pääse vetämään leukoja rekillä tai testaamaan trampoliinia. Mutta olemme kiitollisia, että kuntoutuksen ja hoidon ansiosta Jari on mukana ja muita kannustamassa.

Sanna Mönkkönen

018_volttimedia_foto_milla_vahtila

017_volttimedia_foto_milla_vahtila

Jari Mönkkönen (44) on entinen huippuvoimistelija ja paloesimies. Hän voitti urallaan rekillä EM-hopeaa vuonna 1998 ja pitää hallussaan ennätystä SM-kultamitalien määrässä. Mönkkönen loukkaantui vapaa-ajalla epäonnistuttuaan tuplavoltissa harjoituksissa vuonna 2016. 

 Kirjoittaja, viestinnän ja liikunta-alan ammattilainen Sanna Mönkkönen on Jari Mönkkösen puoliso. Hän toimii perustamansa Volttimedia Oy:n toimitusjohtajana. Jari Mönkkönen työskentelee yrityksessä päävalmentajana. Lisätietoja www.volttimedia.fi

Jari ja Sanna Mönkkönen puhuvat Fysioterapia & kuntoutus -tapahtumassa to 4.10. klo 13.00

054_volttimedia_foto_milla_vahtila

 


Onko meillä varaa heittää lonkalta?
1.10.2018 Pauliina Tamminen, omahoidon koordinaattori, Luustoliitto

Laadukasta kuntoutusta entistä useammalle
28.9.2018 Ville Tuominen, myyntitiimipäällikkö, Fysioline Oy

Hyvä ergonomia tekee jokaisesta työpäivästä kevyempää
17.9.2018 Henna Lehtonen, avainasiakaspäällikkö, Respecta

Kuntoutus on kokonaisuus >>
20.8.2018 Sanna Mönkkönen

Kuormita, älä kuormitu – syketeknologian avulla tasapainoon >>
31.7.2018 Johanna Lehosmaa, Firstbeat

Kuntoutusteknologialla tuloksiin >>
30.5.2018 Marjo Jännes-Malm, Fysioline

Fysioterapian asiantuntijat kehittävät ammattitaitoaan aktiivisesti >>
16.5.2018 Tiina Mäkinen, Suomen Fysioterapeutit ry