Fysioterapia ja Kuntoutus Blogi

30. toukokuuta 2018 12.40

Kuntoutusteknologia raivaa tietään Suomeen hitaasti. Siinä missä se on ollut arkipäivää Keski-Euroopassa ja Yhdysvalloissa jo vuosia, meillä teknologia on käytössä vasta pienellä piirillä. Suomessa ensihoito on maailman parasta ja pystymme pelastamaan yhä useamman hengen. Valitettavasti varsin moni päätyy ensihoidon jälkeen kuitenkin hoitolaitokseen makaamaan tai vahvasti avustetuksi, kun resurssit eivät riitä kuntoutukseen.

Kuntoutusteknologialla aikainen ja vaativa kuntoutus on mahdollista toteuttaa tehokkaasti. Teknologian hyöty kuntoutuksessa on osoitettu tieteellisesti mm. muutaman vuosi sitten julkaistussa Cochrain Rewiev:ssa*. Tutkimuksessa oli mukana 999 kuntoutujaa, joista joka viides apua tarvitseva AVH-kuntoutuja kuntoutui robotisoidun kävelykuntoutuksen avulla itsenäiseksi kävelijäksi. Meillä on myös Suomesta erinomaisia esimerkkejä teknologian tuomasta voimasta kuntoutukseen. Silti meillä toteutetaan edelleen tehostettua kuntoutusta valtaosin terapeutin hartioilla, step-laudalla ja mekaanisella kävelytuella. Onkin hyvä pohtia, onko meillä vielä varaa katsella ja miettiä teknologian ”mahdollisia” hyötyjä, samalla kun maksamme kalliin hinnan avustettavien ihmisten hoidosta, niin rahallisesti kuin kuntoutujien ja heidän läheistensä voimavaroilla?

 Riittävästi toistoja sopivalla vaikeustasolla

Onnistuakseen kuntoutus vaatisi runsaasti toistoja ja oikeanlaista vaikeustasoa. Useat tutkimukset antavat viitteitä siitä, että kehittyäkseen kävelykuntoutujan pitäisi päästä yhdellä terapiakerralla 1000–2000 askeleen toistomääriin, kun todellisuudessa jäädään tutkimustenkin valossa 150–350 askeleeseen. Yläraajan osalta eläinkokeissa on osoitettu, että aivokuorella tapahtuu muutoksia vasta 400 toiston jälkeen ja silloinkin tehtävä tulee olla tarpeeksi vaativa. Todellisuudessa tämän hetken kuntoutuksessa toistoja saadaan noin 50 terapiakertaa kohden.

Teknologiaa ei tarvitse pelätä terapeuttien korvaajana, mustana aukkona. Teknologia ei korvaa ammattilaista, vaan on erinomainen työkalu oikein käytettynä. Onnistuakseen kuntoutusteknologian käyttö, kuten kaikki kuntoutus, vaatii ammattilaisen tavoitteellisen suunnitelman ja toteutuksen. Se mahdollistaa yhä aikaisemman ja laadukkaamman kuntoutuksen kaikille sitä tarvitseville sekä toimintakuntoisemmat ihmiset. 

Aitoja kuntoutusketjuja kaikkien parhaaksi

Kuntoutujan valinnan vapaus ja uusi sote puhuttavat, mutta kuinka moni kuntoutuksen ammattilainen on valmistautunut siihen, että kuntoutuja todellakin valitsee palvelun, ei vain hymyn ja maisemien, vaan saavutettujen tulosten perusteella? Kuntoutujat ja heidän läheisensä etsivät parhaita kuntoutusmuotoja ja -paikkoja aktiivisesti, ja ovat myös valmiita uhraamaan niin aikaa kuin rahaa saadakseen palvelun. Ei kuitenkaan ole tarkoituksenmukaista varustaa jokaista laitosta kaikella mahdollisella teknologialla, vaan verkostoitua, luoda aitoja hoitopolkuja, jossa kuntoutujalle annetaan parhaat mahdolliset edellytykset parempaan toimintakykyyn. Kuntoutusteknologiaa on monen tasoista ja jotta sitä voitaisiin käyttää tehokkaasti, tulee ratkaisujen olla mietitty omaan toimintaan ja omalle asiakaskunnalle sopiviksi.

 *Cochrain Rewiev >


Marjo Jännes-Malm Fysioterapeutti, tuotepäällikkö; Fysioline kuntoutus

Kirjoittaja on toisen polven fysioterapeutti, joka on seurannut alaa ja sen kehitystä koko ikänsä. On tällä hetkellä erityisasemassa, koska pääsee vierailemaan erilaisissa kuntoutusympäristöissä ja seminaareissa, niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin muualla Euroopassa ja maailmalla.

 


Onko meillä varaa heittää lonkalta?
1.10.2018 Pauliina Tamminen, omahoidon koordinaattori, Luustoliitto

Laadukasta kuntoutusta entistä useammalle
28.9.2018 Ville Tuominen, myyntitiimipäällikkö, Fysioline Oy

Hyvä ergonomia tekee jokaisesta työpäivästä kevyempää
17.9.2018 Henna Lehtonen, avainasiakaspäällikkö, Respecta

Kuntoutus on kokonaisuus >>
20.8.2018 Sanna Mönkkönen

Kuormita, älä kuormitu – syketeknologian avulla tasapainoon >>
31.7.2018 Johanna Lehosmaa, Firstbeat

Kuntoutusteknologialla tuloksiin >>
30.5.2018 Marjo Jännes-Malm, Fysioline

Fysioterapian asiantuntijat kehittävät ammattitaitoaan aktiivisesti >>
16.5.2018 Tiina Mäkinen, Suomen Fysioterapeutit ry