Professori Hannu Luomajoki: Fysioterapian tieteellinen evidenssi on vahva – harmi, ettei moni tiedä sitä!

03.10.2018

Tiedote
3.10.2018

TULE-vaivat ovat yleisin syy mennä lääkäriin. Ne aiheuttavat myös suurimmat kulut terveydenhuollossa. Tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet (TULES) ja vaivat aiheuttavat suurimmat kulut kaikissa länsimaissa. Viidestä henkilöstä yhdestä kolmeen on näitä vaivoja.

TULE-vaivat aiheuttavat miljardien kulut vuosittain

Länsimaissa selän, lonkkaproteesien ja polven leikkaukset ovat kaksinkertaistuneet 2000-luvulla tähystyksiin verrattuna. Kuitenkin fysioterapian evidenssi on yhtä hyvä kuin leikkaamisen. Yleisimmissä TULE-diagnooseissa ja toimenpiteissä, kuten polvi-, olkapää- ja selkäongelmat, saavutetaan fysioterapialla yhtä hyvät tulokset kuin leikkaamalla, mutta huomattavasti edullisemmin ja ilman sivuvaikutuksia.

Lääkehoidon näyttö on selvä: Ei juurikaan apua TULE-vaivoissa

Kortisonipistokset näyttävät toimivan lyhyellä aikavälillä kivun lievitykseen, mutta niiden vaikutuksen kesto on lyhyt: Jo kolmen kuukauden vertailussa fysioterapia on tehokkaampaa hoitona esimerkiksi jänteiden vaivoissa.

Kudoslöydösten merkitys TULE-vaivoissa on huomattavasti pienempi kuin aiemmin on totuttu ajattelemaan. Suurella oalla magneettikuvaukset näyttävät samanlaisia löydöksiä terveillä kuin vaivaisillakin. Näin on asianlaita selän, olkapään ja polven suhteen.

Fysioterapian ja harjoittelun näyttö TULE-vaivojen hoidossa on mykistävän hyvä. Harjoittelulla saadaan samat tai jopa paremmat tulokset kuin ortopedisilla leikkauksilla, kun verrataan tuloksia suhteessa asiakkaiden koettuun päivittäiseen haittaan tai kipuun.

Fysioterapia on tehokasta TULE-vaivojen hoidossa ja siitä on erittäin hyvää tieteellistä näyttöä. Mutta mitä fysioterapian sisällön sitten pitäisi olla? Hannu Luomajoen juuri julkaistussa kirjassa valotetaan testejä ja harjoitteita, jotka on todettu hyvin luotettaviksi ja vaikuttaviksi.

-Tärkeintä on, että fysioterapian näyttö perustuu ennen kaikkea aktiiviseen hoitoon ja harjoitteluun. Olennainen osa terapiaa on myös asiakkaan ohjaus eli ”patient education”, huomauttaa Luomajoki.

Lisätieoja:

Prof. Dr. PD Hannu Luomajoki, Dipl PT OMT
Zürcher Hochschule für Angewandte Wissenschaften ZHAW
Technikumstr. 71, CH - 8400 Winterthur, Mob. +41 79 435 7871, luom@zhaw.ch

Takaisin